Min YouTube-kanal JMB Creative Art:

Besök gärna vår systerblogg: JMB Creative Art (in English)

Besök Gärna Min YouTube-kanal JMB Creative Art:


Translate this blog from Swedish to...

Translate This Blog from Swedish to...

Den här bloggen handlar framför allt om:
Ont om tid? Mest lästa just nu:

Ont om Tid? Här är De 10 Mest Lästa Posterna Just Nu:

En av Sveriges 30 mest besökta privata utbildningsbloggar! (Bloggportalen, maj 2012).

En av Sveriges 1500 mest besökta privata bloggar alla kategorier!
(
Bloggportalen, maj 2012).

Ett stort TACK till alla som besöker och följer bloggen! :)

söndag 12 september 2010

Lär Dig Teckna och Måla Fantasy - Färg 2: Mörk Ton, Stor Pensel


Dags att övergå till att måla in de mörkaste tonerna i vår valörskala. Liksom i förra lektionen fortsätter vi att använda oss av en stor pensel. I mitt fall arbetar jag med oljepensel 100% i ArtRage3.

Observera att du alltid kan gå tillbaka och vidareutveckla tidigare steg, exempelvis lägga till mer mellanton om du märker att det behövs. Jag bestämde mig exemplevis för att lägga till mer mellanton i partiet mellan för- och bakgrund och låta förgrunden domineras av mörkare toner, för att skapa mer djup i bilden.

Att tänka på när du målar

- Försök att dra penseldragen så att de följer och förstärker de former du vill framhäva. Tänk hela tiden på att försöka hitta och betona de fyra grundformerna från andra blyertslektionen när du målar.

- Blanda in de olika tonerna i samtliga delar av bilden. Dels ger detta ett intryck av reflekterat ljus - att himlen påverkar färgen hos trädet etc och dels ger det bilden ett enhetligt intryck och binder ihop bildens olika partier med varandra. Tänk på att använda de mörkaste färgerna i förgrunden och sedan ljusare med mindre kontrast ju längre bak i bilden du kommer.

- Kom ihåg ljuskällans riktning (i mitt fall uppifrån vänstra hörnet). Låt slagskuggorna utgöra de mörkaste partierna. Du varierar hur mörkt respektive ljust ett penseldrag blir genom hur mycket färg du tar och hur hårt du trycker ned penseln.

Efter detta moment ser bilden ut så här:



Överkurs

- Försök att tänka på hur du leder betraktarens blick med hjälp av de nya färger du lägger till.

- Var uppmärksam på variationer, likheter och kontraster när du låter nya färgtoner skapa nya plan och former i bilden. Försök att uppnå ett harmoniskt, men samtidigt inte monotont växelspel mellan de olika partierna.

Nästa steg - Ljus ton med stor pensel

I nästa lektion gör vi samma sak, fast med de två ljusaste valörerna. Efter det har vi lagt en skissartad grund för vår fortsatta målning. Vid detta stadium kan bilden se mycket slarvig och kaotisk ut. Men var lugn: Den kommer att bli mer och mer som du vill ha den i takt med att du byter till mindre och mindre penslar för detaljer och finputsning. Vi kommer även att ta till några extra knep som målarkniv, avvikande färgaccenter och efterjustering i Photoshop för att få till en bild vi känner oss riktigt nöjda med.

Vi har långt kvar, men jag hoppas att du kan se logiken bakom den kreativa processen: Hur vi går från stort till litet, från några former till detaljerad målning av komplexa plan och detaljer. Du trodde väl inte att det skulle gå fort och vara lätt att måla en bild av hög kvalité? Det är det inte. Men förhoppningsvis upplever du liksom jag att det är både fascinerande och väldigt, väldigt roligt.

Måla på! :-)

/M

1 kommentar:

Anonym sa...

fantastisk