Min YouTube-kanal JMB Creative Art:

Besök gärna vår systerblogg: JMB Creative Art (in English)

Besök Gärna Min YouTube-kanal JMB Creative Art:


Translate this blog from Swedish to...

Translate This Blog from Swedish to...

Den här bloggen handlar framför allt om:
Ont om tid? Mest lästa just nu:

Ont om Tid? Här är De 10 Mest Lästa Posterna Just Nu:

En av Sveriges 30 mest besökta privata utbildningsbloggar! (Bloggportalen, maj 2012).

En av Sveriges 1500 mest besökta privata bloggar alla kategorier!
(
Bloggportalen, maj 2012).

Ett stort TACK till alla som besöker och följer bloggen! :)

lördag 11 september 2010

Figurteckningskurs - Kroppen Vid Vändning eller Vridning 1


Vi fortsätter våra studier av den mänskliga figurens grundläggande former med att undersöka vad som händer i samspelet mellan dessa när kroppen vrids eller vänds i någon riktning.

Ofta när vi tecknar kan vi ha hjälp av att förenkla ett mer komplext föremål och likna det vid något enklare, som vi är mer välbekanta med. Denna strategi använder sig Bridgman av när han liknar den mänskliga bålen vid ett dragspel. När vi tecknar av figuren på s 44 i "Bridgman's Life Drawing", uppmärksammar vi hur bålen likt ett dragspel sträcks ut på ena sidan och trycks ihop på den andra, när kroppen böjs i sidled och bröstkorgen och bäckenet vrids i sidled åt samma håll.

Om du inte känner dig säker på vilka de tre viktigaste formerna är vid konstruktionen av människokroppen, kan det vara bra att repetera lektionen om kroppens tre byggstenar innan du tecknar den här studien.

Att tänka på när du tecknar

- Lägg märke till samspelet mellan bröstkorg och bäcken, hur de trycks ihop på ena sidan och drar sig iofrån varandra på den andra

- Notera likheten mellan handtagen hos dragspelet till vänster och de två största byggstenarna hos figuren: Bröstkorg och bäcken.

- Om du känner dig osäker på hur du tecknar en kubisk form i olika vinklar och perspektiv är det bra om du tränar extra på det, då all teckning bygger på denna och de tre övriga grundformerna som jag gått igenom i andra lektionen av min kurs i att teckna och måla fantasy.

En bra idé kan vara att bestämma en tidsperiod exempelvis en vecka då du bara tecknar av kubiska former från verkligheten. Mjölkpaket, tegelstenar, hus, tärningar, alla föremål som utgår från den kubiska formen är utmärkta övningsobjekt. Veckan därpå gör du samma sak med sfäriska (jordglob, tennisboll, glödlampa etc), cylinderformade (toarulle, torn, blomkruka etc) och koniska (glasstrut, vägkon, glas etc) föremål. Denna övning kan göras hur många gånger som helst och kommer alltid att leda till en ökad förståelse av och säkerhet i att teckna de grundformer som allt är uppbyggt av. 

Överkurs

- Lägg märke till hur ljuset och skuggan påverkas av bäckenets och bröstkorgens placering. I och med att ena sidan dras ut, kommer mer ljus att träffa denna och därför blir skuggan ljusare. På den sida där över- och underkropp närmar sig varandra, kommer en tydligare slagskugga att bildas. Denna mörkare skugga markeras tydligare vid teckningen av figuren (mer om detta kommer i avsnittet om ljus och skugga)

Nästa steg - Kroppens många byggstenar

I nästa lektion delar vi upp figuren i fler byggstenar och undersöker hur dessa passar ihop med varandra vid konstruktionen av den mänskliga figuren.

Kroppens många byggstenar: 1 (kommer snart!)

Kom ihåg att tycka till om de olika lektionerna och kursupplägget i sin helhet.

Teckna på! :-)
/M

Inga kommentarer: