Min YouTube-kanal JMB Creative Art:

Besök gärna vår systerblogg: JMB Creative Art (in English)

Besök Gärna Min YouTube-kanal JMB Creative Art:


Translate this blog from Swedish to...

Translate This Blog from Swedish to...

Den här bloggen handlar framför allt om:
Ont om tid? Mest lästa just nu:

Ont om Tid? Här är De 10 Mest Lästa Posterna Just Nu:

En av Sveriges 30 mest besökta privata utbildningsbloggar! (Bloggportalen, maj 2012).

En av Sveriges 1500 mest besökta privata bloggar alla kategorier!
(
Bloggportalen, maj 2012).

Ett stort TACK till alla som besöker och följer bloggen! :)

tisdag 3 januari 2012

(3:e Reviderade Versionen!) Teckna och Måla Fantasy - Färg 1: Mellanton, Stor Pensel

Före den här lektionen
Efter den här lektionen
Jag fortsätter gå igenom och revidera mina mest lästa lektioner. Säg till om du har några synpunkter eller förslag på hur jag skulle kunna göra lektionen ännu bättre.
---


Tiden är inne att ta steget över till färg! Jag kommer under den här kursen att arbeta med verktyget oljepensel i programmet ArtRage3 (i vanliga fall arbetar jag med den senaste något mer avancerade versionen Artrage3Pro), men du kan använda andra digitala program eller riktiga färger om du vill.

Jag önskar att det fanns ett snabbt och enkelt sätt att lära ut måleri. Men än så länge har jag inte hittat något. Att måla tar lång tid och måste få göra det. Särkilt om du är ute efter en realistisk stil. Att måla fantasy innebär ofta att försöka måla realistiskt det som egentligen inte finns.


Arbetsordning

Införandet av färg gör att processen blir mer krävande än när vi tecknar. Därför kommer jag att dela upp färgdelen av kursen i ett antal steg. Jag använder mig följande arbetsordning:

1. (Den här lektionen) Val av två färger; Valörskala i 3x2 steg; Grundmålning av mellanton med stor pensel


2. Grundmålning av mörk ton med stor pensel


3. Grundmålning av ljus ton med stor pensel

Denna ordning upprepas sedan med mellanstor respektive liten pensel, innan vi kommer in på detaljer, finjustering och en sista efterjustering i Photoshop.

låt oss börja med att välja färger.

De två huvudfärgerna - Med hjälp av Färgcirkeln

Eftersom det är en bild som innehåller ett skrämmande inslag (djuret) men ingen handling i övrigt, tänker jag mig att vi ska skapa spänning genom att använda oss av två färger som kontrasterar mot varandra och befinner sig långt ifrån varandra i färgcirkeln.

Det finns en mängd olika färgcirklar, men den jag använder mig av för den här kursen är Munsells färgcirkel, som ser ut så här:

 
Är det första gången du använder dig av en färgcirkel, rekommenderar jag dig att blanda till en egen färgcirkel bestående av 12 färger med hjälp av de tre primärfärgerna gul, röd och blå. Det finns gott om tutorials online på hur du blandar din egen färgcirkel. Säg till om det finns intresse för en separat lektion om detta. När du känner till hur du blandar färgerna gul, röd, blå, orange, lila och grön, är du redo att fortsätta.


För att få största möjliga dramatiska effekt, tänker jag använda mig av två färger som ligger mitt emot varandra i färgcirkeln. Med tanke på bildens huvudperson (djuret) och att bilden innehåller mycket himmel och berg långt bort i fjärran, bestämmer jag mig för blå (5B) och gulröd (5YR).

Valörskalor i tre delar

Innan jag börjar måla gör jag en enkel valörskala för varje färg. Det vill säga, jag bestämmer mig för vilka tre huvudvalörer jag till en början kommer att använda mig av för respektive färg.

De tre valörerna vi använder här är:


Ljus ton
Mellanton (den vi kommer att börja med)
Mörk ton 

Mina två valörskalor blev så här:


Grundmålning av mellanton med stor pensel

Äntligen är det så dags att börja måla bilden. Jag börjar med en stor pensel och väljer vilken färg av de två som ska dominera bilden. Jag väljer blå, eftersom den kommer att passa bra för landskapet som ska rama in det gulröda djuret.

Det första vi målar är en enda färgton, som vi målar över hela bildytan. En slags undermålning. Därefter börjar vi fylla i djuret med den gulröda mellantonen.

När jag börjar måla, bestämmer jag mig för att bygga upp nedre delen av bilden med den gulröda färgen och att även låta trädet ha den färgen. Jag bortser för tillfället från idén med gräsplätten nere i vänstra hörnet och justerar konturerna hos den gulröda färgytan så att de ska bli mer intressanta och varierade. Jag tänker även på att variera trycket med penseln så att den blå mellantonen lyser igenom på vissa ställen.

Eftersom jag tecknat min skiss på ett separat, genomskinligt lager, kan jag enkelt skapa ett nytt lager under skissen, som jag målar på. Målar du traditionellt, för du över din skiss till den pannå eller målarduk du använder dig av och målar sedan över den.

När jag gjort det, ser bilden ut så här:


I nästa steg fortsätter vi måla med stor pensel, men använder då den mörkaste tonen i vår enkla valörskala. Hoppas att du är nöjd med hur din bild utvecklats och att du är sugen på nästa lektion:

Lär dig teckna och måla fantasy - Färg 2: Mörk ton, stor pensel

Måla på! :)


/M

4 kommentarer:

Marc sa...

Oj, så mycket information. Lätt att följa instruktionerna dock! Spännande!
Marc

Mindbender sa...

Bra att det är lätt att följa, ska försöka att skriva kortare lektioner eller dela upp informationen i flera. Håller med om att den här kanske blev i mastigaste laget.

Tack för feedback - fortsätt gärna tycka till, kommer att revidera lektionerna eftersom. :-)

/M

Anonym sa...

This is a tοpiс that's close to my heart... Take care! Exactly where are your contact details though?

Also visit my blog post; iphone 4 unlocked usa

Anonym sa...

After looκing аt a handful of thе aгticlеs on yοur web site, Ӏ truly
apρrеciate youг technique of writіng
a blog. I bοok marκed it to my bookmark sitе lіst and ωill be checking baсk in thе near future.
Please visіt mу wеb sіte as
well and tell me hoω уou feel.

Сheck out my ωebsіte: Any Driver Car Insurance