Min YouTube-kanal JMB Creative Art:

Besök gärna vår systerblogg: JMB Creative Art (in English)

Besök Gärna Min YouTube-kanal JMB Creative Art:


Translate this blog from Swedish to...

Translate This Blog from Swedish to...

Den här bloggen handlar framför allt om:
Ont om tid? Mest lästa just nu:

Ont om Tid? Här är De 10 Mest Lästa Posterna Just Nu:

En av Sveriges 30 mest besökta privata utbildningsbloggar! (Bloggportalen, maj 2012).

En av Sveriges 1500 mest besökta privata bloggar alla kategorier!
(
Bloggportalen, maj 2012).

Ett stort TACK till alla som besöker och följer bloggen! :)

lördag 25 juni 2011

(Reviderad idag!) Lär Dig Teckna och Måla Fantasy - Blyerts 2: Grundformer

Du har väl inte missat min andra kurs i att teckna fantasy:


Från Thumbnail till Skiss

I nästa moment förstorar jag min thumbnail och arbetar därefter i det format den färdiga bilden kommer att ha.
Arbetar du traditionellt tecknar du om den grova skissen i det format du vill ha.

I ArtRage3 utför jag följande steg:

1. Markera den thumbnail du väljer 
2. Beskär bilden med hjälp av "crop to selection"
3. Ändra storleken till önskat format. (Det gör inget att kvalitén blir väldigt dålig, själva thumbnailskissen kommer inte att synas i den färdiga bilden)
4. Sätt "opacity" (genomskinlighet) till ca 50%

Med tanke på den skärm jag använder, kommer jag att använda mig av formatet 800 (bredd) x 576 (höjd), men du kan givetvis använda vilket format du vill.

Därefter kan vi börja söka efter och teckna in de grundformer som de viktigaste delarna av bilden är uppbyggda av.


Grundformerna - Sfär, Cylinder, Kon och Kub

Något som kan verka förvånande till en början, är det grundläggande faktum att...

Allt du någonsin tecknat eller kommer att teckna bygger på en eller flera av fyra grundformer!

(I bilden nedan illustrerar jag dessa fyra med blått och ger med grönt några exempel på var i bilden dessa fyra kan hittas)

Sfär (1), återfinns exempelvis i bestens huvud
Cylinder (2), hittas i trädets stam
Kon (3), kan anas i ett avlägset berg
Kub (4), med dess skarpa kanter där två olika plan möts hos ett annat berg.


Jag kan inte nog betona hur viktigt det är att du övar dig i att teckna dessa fyra former, ur alla tänkbara vinklar. Att kunna göra detta korrekt, med rätt perspektiv och längre fram även med tillägg av ljus och skugga, skulle kunna utgöra en hel kurs i sig. Jag kommer inte att gå in på det ytterligare här (om inte ni läsare specifikt önskar det), men jag kan rekommendera några bra källor för vidare studier i dessa grunder.

Du kanske tänker: Varför ska jag teckna tråkiga klossar, jag vill teckna ett mäktigt citadell vars murar sträcker sig mot skyn! Tyvärr kan jag då avslöja att om du tittar "bakom kulisserna" och betraktar den underliggande strukturen hos ett sådant, kommer du att hitta... just det, grundformer!

Den höga muren utgörs av en utdragen kub, ett mäktigt torn är i själva verket en cylinder, dess spetsiga tak en kon och den höga kullen fienderna stretar uppför på väg mot de uråldriga murarna en halv sfär. (Jag har skrivit en enkel övning i att teckna just ett citadell med hjälp av grundformer på min engelskspråkiga blogg Fantasytree. Om intresset hos er läsare är stort, kan jag översätta övningen till svenska, säg till i så fall. Det engelska originalet hittar du här: Simplified Fantasy Drills: Citadel).

Dessutom vill jag rekommendera boken "How to draw what you see" av Rudy DeReyna. Mycket strukturerat går den igenom alla teckningskonstens grundläggande moment, med stigande svårighetsgrad för varje moment. Den ser ut så här:


















Skissa grundformerna

Så var det då dags att börja skissa in de olika delarna i bilden i form av förenklade grundformer. I det här skedet bekymrar vi oss inte om ljus och skugga, eller att göra noggranna, detaljerade konturer av det vi tecknar. Vi tecknar in bildens "skelett", grundstruktur i form av grundformer skissade i stora drag. 

I ArtRage3 skapar jag ett nytt lager, som jag döper till "blyerts" och tecknar med den digitala blyertspennan. Tecknar du på ett vanligt papper med en riktig blyertspenna, ritar du som sagt av din thumbnail på ett papper av önskat format - A5 eller t o m A6 rekommenderas om du är nybörjare. Det är viktigt att du får uppleva att du har förmågan och tålamodet att bli "färdig" med en bild och chansen är större om du då till en början börjar med bilder i litet format. 


Det tar tid att nå ett gott resultat, ofta längre tid än vi tror. Jag har själv många gånger gett mig på en färgteckning i A4-format, bara för att tappa sugen halvvägs, då fortfarande alltför stora delar av pappret varit vita. Om du ska åstadkomma en genomarbetad illustration i färg måste du ha stort tålamod och vara beredd att lägga ned åtskilliga timmar, i synnerhet om du vill uppnå en realistisk stil.


Hur konstigt det än kan låta, handlar fantasykonst ofta om att försöka teckna och måla det påhittade så realistiskt som möjligt. Detta för att försöka göra det otroliga trovärdigt. Kanske är fantasykonsten den svåraste konstarten - det är lättare att titta på en blomma och teckna av det du ser med alla dess detaljer än att föreställa dig en drake som inte finns och sedan försöka teckna dessa påhittade detaljer på ett övertygande sätt. Därför ska du inte bli besviken om du till en början kommer att tycka att det är svårt att teckna fantasy - det är svårt! Kom ihåg att den enda du ska jämföra dig med är dig själv och försök att teckna på i minst ett halvår innan du börjar göra detta.


Har du riktigt bråttom med att utveckla ditt tecknande, är det tre saker jag framför allt rekommenderar som daglig träning:

1. Teckna människor - helst från levande modell, i annat fall kan du kopiera konstnärer som Michelangelo eller Rubens eller teckna av bra fotografier

2. Gör mästarstudier - skaffa bilder av mästarnas målningar och teckningar och försök kopiera och analysera dessa. Hur är bilden uppbyggd? Vilka färger används? Vilken teknik har använts för att teckna skuggor, måla silkestyg etc.

3. Teckna från verkligheten 

Det är viktigt att du inte bara förlitar dig på andras tolkningar av hur världen ska avbildas, utan även gör dina egna. (Måste i ärlighetens namn erkänna att jag själv skulle behöva träna på denna punkt oftare. Tycker ofta att 1:an och 2:an känns mer utmanande och roligare - att du upplever en glädje i ditt skapande är givetvis det viktigaste av allt. I annat fall ska du försöka hitta en annan hobby...).


Men åter till bilden. När jag börjar skissa inser jag omedelbart att jag vill börja ändra och göra vissa justeringar. Exempelvis bestämmer jag mig för att göra trädet mer S-format, med antydan till en rörelse som nästan för tankarna till en människokropp. Dessutom inser jag att jag vill vinkla odjurets huvud bakåt och måla monstret i ett ögonblick när det utstöter ett ilsket vrål mot himlen (liknande ett lejonvrål). 


Efter detta andra moment ser min tidiga skiss ut så här:




Överkurs - Att teckna i två dimensioner, men föreställa sig en tredje

Tänk på att när du tecknar försöka "känna formen", att förmedla en känsla av volym och försök om möjligt att föreställa dig bilden som en 3-dimensionell konstruktion, som sträcker sig inåt i djupled. Även om en teckning på en plan yta alltid är tvådimensionell (bredd och höjd), ska din teckning helst skapa en känsla av även en tredje dimension (djup).


Nästa Steg - Ljus och Skugga

I nästa lektion tecknar vi färdigt skissen genom att lägga till riktningen från en ljuskälla och de skuggor denna skapar. När vi är nöjda med skissen (stora delar av den kommer att målas över och den kommer därför inte att behöva vara alltför detaljerad) är det sedan dags att börja färglägga den. Men än så länge använder vi oss bara av penna.

Nästa lektion hittar du här:
Lär Dig Teckna och Måla Fantasy - Blyerts 3: Ljus och Skugga

Lämna gärna feedback om du vill att delar av den här eller någon annan lektion ska förtydligas eller utvecklas ytterligare och framför allt - ha roligt!

Teckna på! :) 

2 kommentarer:

Dermod B sa...

Marvelous post, may i inquire if you have published any art book or art videos describing your metrology in even more depth?

jmbcreative sa...

Thank you very much. No, I haven't done that so far. Perhaps one day I will write and publish an art book, but for now this blog will have to do :)

/M