Min YouTube-kanal JMB Creative Art:

Besök gärna vår systerblogg: JMB Creative Art (in English)

Besök Gärna Min YouTube-kanal JMB Creative Art:


Translate this blog from Swedish to...

Translate This Blog from Swedish to...

Den här bloggen handlar framför allt om:
Ont om tid? Mest lästa just nu:

Ont om Tid? Här är De 10 Mest Lästa Posterna Just Nu:

En av Sveriges 30 mest besökta privata utbildningsbloggar! (Bloggportalen, maj 2012).

En av Sveriges 1500 mest besökta privata bloggar alla kategorier!
(
Bloggportalen, maj 2012).

Ett stort TACK till alla som besöker och följer bloggen! :)

söndag 1 januari 2012

(2:a reviderade versionen!) Lär Dig Teckna och Måla Fantasy - Blyerts 3: Ljus och skugga

Före den här lektionen


Efter den här lektionen

God fortsättning! :)


Ett nytt år väntar, med nya utmaningar och möjligheter...
Börjar med att posta en reviderad version av en lektion från en av mina mest uppskattade gratiskurser: Teckna och måla fantasy. 

Det fanns verkligen mycket att putsa på när det gällde både språk, layout och länkar. På sikt hoppas jag kunna revidera och gå igenom samtliga 11 lektioner i kursen.
---


Lektion 3: Ljus och Skugga

Så var det dags att förstärka känslan av tre dimensioner hos bilden. Det gör vi genom att bestämma en ljuskälla och skissa in de skuggor den resulterar i. Genom att skugga delar av ett objekt får formen att synas tydligare.

I senare lektioner kommer skissen att målas över och färgvalet att vara begränsat (för att inte kursen ska bli alltför avancerad). Därför använder vi oss nu bara av en valör hos de skuggor vi tecknar. Om målet hade varit en färdig blyertsteckning, hade vi använt många fler valörer för att göra formerna mer realistiska och bilden mer intressant och fullbordad (ett exempel på den typen av teckning hittar du här: Färdigt porträtt i blyerts.)

För enkelhetens skull kommer vi trots att scenen utspelar sig utomhus tänka oss en enda riktad ljuskälla när vi tecknar, belägen i det övre vänstra hörnet. Med den som utgångspunkt skissar jag grovt in de skuggade partierna. Skuggningen görs med enkla parallella linjer i 45 graders vinkel nerifrån vänster och snett upp åt höger (s k skraffering). Öva gärna på denna teknik så att du känner dig säker innan du applicerar den på skissen.

Samtidigt fortsätter jag hela tiden justera och förbättra den tidigare skissen, för att jag ska känna mig nöjd med den innan det är dags att börja färglägga. Exempelvis börjar jag fundera på ansiktsformen hos djuret och flyttar ena frambenet för att göra posen mer balanserad. Jag suddar många av de tidigare linjerna och funderar mer på hur trädet, stenar och berg ska vidareutvecklas för att bilden ska bli så intressant som möjligt.

I vanliga fall skulle jag leta upp och titta på referensfotografier av diverse träd, berg och djur för att göra bilden ännu mer realistisk. Jag brukar välja ut åtminstone tre foton som påminner om det motiv jag tecknar. Jag blandar sedan fritt från dessa foton i den färdiga bilden (Google bildsökning är suverän för att snabbt hitta refernenser att använda som stöd).

Men här väljer jag för enkelhetens skull att teckna enbart ur fantasin. Jag tänker under skissandet på att variera bredden hos linjer och att även teckna med "brutna" linjer, dvs linjer som inte är heldragna.

Jag väljer även att lägga till lite rundade kullar som kontrast till de taggiga bergen, samt en liten yta med gräs i det nedre högra hörnet, för ökat intresse och variation. Uppstickande grässtrån och liknande växter är ofta bra att placera i förgrunden för att förstärka illusionen av djup i bilden.

Målet med detta moment är inte att åstadkomma en färdig teckning, utan att göra en skiss med tillräcklig information för att vi sedan ska kunna övergå till att arbeta med färg. 

Överkurs: Variation, intresse och fokus

Försök att betrakta de enskilda objekten som silhuetter och fundera över vilka former deras konturer bildar. Är dessa former intressanta och varierade eller alltför enkla och monotona? Finns det en balans mellan "passiva", enklare områden och mer "aktiva" komplexa? Tänk även på att leda betraktarens blick genom bilden med hjälp av områden där kontrasten mellan ljust och mörkt är extra tydlig (som i djurets öga), eller genom att förstärka variationen i form (och i senare steg även färg, valör och textur)

När jag är färdig med skissen och känner mig redo att börja måla, ser den ut så här:

Färdig skiss efter den här lektionen

Nästa steg: Börja Måla!

Hoppas att även du nu har en färdig skiss och känner dig redo att börja måla. Det gör vi i lektion 4:

Lär Dig Teckna och Måla Fantasy - Färg 1

Glöm inte att tycka till om den här lektionen och fråga om det är något du undrar.

Teckna på! :)
/M

2 kommentarer:

Marc sa...

Otroligt intressant! "Målar just nu med kameran, men tänker mycket på ljus och skuggor".
Marc

Mindbender sa...

Vad roligt att du har användning av lektionen! :-)
/M