Min YouTube-kanal JMB Creative Art:

Besök gärna vår systerblogg: JMB Creative Art (in English)

Besök Gärna Min YouTube-kanal JMB Creative Art:


Translate this blog from Swedish to...

Translate This Blog from Swedish to...

Den här bloggen handlar framför allt om:
Ont om tid? Mest lästa just nu:

Ont om Tid? Här är De 10 Mest Lästa Posterna Just Nu:

En av Sveriges 30 mest besökta privata utbildningsbloggar! (Bloggportalen, maj 2012).

En av Sveriges 1500 mest besökta privata bloggar alla kategorier!
(
Bloggportalen, maj 2012).

Ett stort TACK till alla som besöker och följer bloggen! :)

lördag 30 april 2011

Landskapsstudie efter Church

För ett tag sedan påbörjade jag en studie efter en magnifik målning av Frederic Church. Idag fortsatte jag lite på den:

Sydamerikanskt Landskap (efter Church), 2011 (digitalt)

fredag 29 april 2011

Hittills har Jag Använt...

Har börjat improvisera fram en ny bild. Hittills har jag använt airbrush och palettkniv i ArtRage:

Arbetsnamn: Balkong WIP, 2011 (digitalt)

(OBS: Nakenstudie!) Kroki efter fotoref, valörstudie

Har fortsatt lite på en tidigare krokiskiss. Valörstudie med hjälp av airbrushverktyg och palettkniv i ArtRage. Har bara hunnit zooma in och börjat finjustera övre halvan av bilden.

Trevlig helg!

torsdag 28 april 2011

Porträtt av en Leende Kvinna, WIP3

Leende Kvinna WIP3, 2011 (digitalt)
Har tecknat vidare lite på porträttet. Korrigerat och börjat lägga till den ljusaste tonen. Har ännu inte zoomat in för några detaljer, utan fokuserar fortfarande på att fånga huvudets uppbyggnad i stort.

Före dagens tecknande
Efter dagens tecknande

onsdag 27 april 2011

Porträtt av en Leende Kvinna, WIP2


Leende Kvinna WIP2, 2011 (digital)


WIP2 av porträttet jag började på igår kväll:

Har övergått till att teckna med oljefärgsverktyget, fortfarande i ArtRage:

Före dagens session
Efter dagens session

måndag 25 april 2011

Början på ett Porträtt av Kate Winslet

Fortsätter måla porträtt i samma stil som det föregående. Den här gången efter ett foto av Kate Winslet:

Kate Winslet WIP, 2011 (digital)

Början på Impressionistisk De Niro

Inspirerad av allt experimentellt tecknande, har jag även börjat måla ett porträtt av Robert De Niro i en friare, mer impressionistisk stil. Målat efter fotoref har jag kommit så här långt:

De Niro WIP, 2011 (digitalt)

Idag Fortsatte jag Experimentet...

Igår hittade jag en gammal sagobok från slutet av 40-talet med fantastiska svartvita illustrationer. Det visade sig att illustratörens namn var Eric Palmquist, som bland annat illustrerat böcker av Astrid Lindgren.

Den säkra, men ändå fria linjeteckningen tilltalade mig och fick mig att börja experimentera med mer avslappnade, lekfulla linjer. Idag fortsatte jag experimentet i något större skala och med tuschpennor i primärfärgerna gult, rött och blått. Samt svart.

Jag bestämde mig också för att prova att komponera bilden så att betraktarens blick leds i ett "Z" genom bilden, något som ofta rekommenderas i teckningsböcker.

Z-kompositionen var det enda som var förutbestämt när jag började placera ut färgerna. Givetvis blev det efter hand till ett skogslandskap med himmel, berg och träd. Så här långt har jag hunnit för tillfället:

Primärlandskap WIP, 2011 (tusch)

söndag 24 april 2011

Gång på Gång Tycker Jag Mig ha...

Något av det svåraste - och samtidigt mest fascinerande - med att teckna porträtt är hur svårt det är att bortse från hur du föreställer dig motivet. Den bild du redan har av en person (särskilt om det är någon du sett många gånger) ska helst glömmas bort så du kan "teckna det du ser, inte det du tror att du ser". Gång på gång tycker jag mig ha uppnått en likhet, bara för att vid en jämförelse upptäcka att jag är långt ifrån en korekt avbildning.

Att teckna porträtt är verkligen både utmanande och emellanåt mycket frustrerande. Men alltid ändlöst fascinerande och tillsammans med kroki kanske det bästa sättet att öva upp sin skicklighet i att teckna.

WIP3 av Streep-porträttet från igår:

Meryl Streep WIP3, 2011 (digital)

lördag 23 april 2011

Porträtt av Meryl Streep, WIP2

Har fortsatt teckna på porträttstudien efter ett foto av en ung Meryl Streep. Har förutom blyerts lagt till ytterligare ett lager där jag tecknar med tusch för de mörkaste partierna: (ArtRage)

Meryl Streep WIP2, 2011 (digital)

fredag 22 april 2011

Början på Porträtt av Johnny Depp

Fortsätter teckna efter kändisfoton. Igår kväll började jag på följande efter ett foto av herr Depp. Knappt 30 min i ArtRage. Filmade tecknandet med CamStudio, så på sikt kanske det kan bli en ny teckningsvideo...

Johnny Depp WIP, 2011 (digital)

torsdag 21 april 2011

Början på Porträtt av Meryl Streep

Har haft en period då jag tecknat porträtt. Här början på en studie av Meryl Streep efter fotoref: (ArtRage)

Meryl Streep WIP, 2011 (digital)

söndag 17 april 2011

(Reviderad idag!) Komplett Gratiskurs i 11 Lektioner: Lär Dig Teckna och Måla Fantasy - Introduktion

Efter lektion 1
Efter lektion 11 av 11
Jag har länge velat dela med mig av de erfarenheter jag fått inom fantasykonstens ädla område efter att sedan länge ha tecknat och målat dagligen. Började faktiskt vid ett tillfälle, på den första seriösa blogg jag startade, Fantasytree, men då på engelska (dessa lektioner hittar du här) innan jag bestämde mig för att mitt huvudfokus skulle ligga på den här bloggen där jag skriver på Svenska istället.

Däremot har jag inte velat använda samma koncept som förut och basera en rad teckningslektioner på en enda bok, som jag gjort med figurteckningskursen. Idag kom jag slutligen på ett bra upplägg:

Vi tar en av mina färdiga bilder som angetts som "favorit" på DeviantArt och sedan ritar och målar jag en liknande version och beskriver de olika stegen som separata lektioner.

I nuläget ser arbetsgången ut som så att vi börjar med en blyertsskiss, som vi sedan färglägger och gör till en färdig fantasymålning. Jag kommer att använda mig av programmet ArtRage3 för att teckna och måla digitalt och Photoshop för att efterjustera, men det går lika bra med ett annat grafikprogram (ett bra sådant som är gratis, är Paint.NET) traditionell blyerts och riktiga färger.

I nuläget är den arbetsgång jag föredrar den följande:
1. Blyertsskiss
2. Måla grundläggande bakgrundsfärger med vattenfärg
3. Måla separata delar med akryl/utspädd olja
4. Använda airbrush för mjuka övergångar och atmosfäriska effekter
5. Använda tjockare oljefärg för detaljer och accenter

Jag tror att en lämplig första utmaning är en påhittad fantasyvarelse liknande den jag gjorde för några månader sedan:

It Came From The Sewer, 2010 (digital)


Men jag tänker mig att vi gör bilden i en mer målerisk (och mindre serieaktig) stil. Jag tänker mig också att besten ska befinna sig utomhus, så att vi får möjlighet att öva oss på att teckna träd (ett av mina favoritmotiv!) och berg.

De olika delmoment som vi kommer att träna oss i att teckna och måla är alltså:
1. Berg
2. Träd
3. Fantasyvarelse

Hoppas du är teckningssugen, för i nästa post kör vi igång direkt med att etablera den övergripande kompositionen och de första grundformerna.

Innan dess vill jag dela med mig av den kanske viktigaste meningen för någon som på allvar vill lära sig att teckna och måla bra. Om du inte redan läst den, hittar du den här.


Givetvis är alla lektioner på den här bloggen helt gratis och du har min tillåtelse - och uppmuntras - att använda dig av och teckna av mina exempel för icke-kommersiellt övningsbruk, eller undervisningssyfte.

Kommentera gärna lektionerna och kursupplägget - syftet med kursen är att den ska kännas både rolig, relevant och lärorik. Säg till om du tycker att något saknas eller borde vara annorlunda, så ska jag göra mitt bästa för att tillgodose dina önskemål.

Utan mina läsare och kursdeltagare skulle den här bloggen inte vara något.

Teckna på! :-)

(Senast reviderad: April 2011)

Till Första lektionen: Lektion 1 - Blyerts: Thumbnail

Teckna och Måla Fantasy del 11 av 11 - Efterjusteringar i Photoshop

Före den här lektionen
Efter den här lektionen 
Så var det dags för "pricken över i:t", "grädden på moset", "knorren på grisen"... med andra ord: Efterjusteringarna i Photoshop. Med hjälp av några snabba och enkla justeringar kan du få bilden exakt som du vill ha den och ge den ett mycket mer "färdigt" - för att inte säga professionellt - intryck.

Den bildhantering som beskrivs kan givetvis utföras på en vanlig teckning eller ett foto som behöver rättas till. Låt oss öppna bilden i Photoshop och börja...

Vårt i ärlighetens namn ganska halvdaskiga och övermättade objekt är givetvis den bild som vuxit fram under de föregående 10 lektionerna i kursen:


Justeringslager

Det enkla men kraftfulla verktyg vi kommer att använda oss av är Photoshops justeringslager. Efter varje moment står inom parentes hur du hittar till respektive lager.

1. Nivåer (Lager>Justeringslager>Nivåer)

Det här lagret ställer in de mest lämpliga nivåerna generellt sett. Varje nytt lager bekräftas med ett klick på OK. Du får upp en graf som beskriver de nivåer som är inställda. Tryck på AUTO. Redan här har bilden fått en annan tydlighet och ser mer enhetlig ut. Jag justerar även den ljusaste inställningen för OUTPUT LEVELS från 255 till 245, för att ge bilden ett något mer dunkelt intryck. Bekräfta de nya inställningarna med OK. Sen är det dags för nästa justeringslager.

2. Ljus/Kontrast (Lager>Justeringslager>Ljus/Kontrast)

Här finns inga autoinställningar, utan man får själv avgöra hur ljus bilden ska vara och hur mycket kontrasten ska ökas. Detta beror både på tycke och vilka skärminställningar du har. Generellt kan man säga att det ofta är bra att öka kontrasten något. Ibland får du då kompensera med att dra ned ljusinställningen något. Jag bestämmer mig för LJUS -10 och KONTRAST +50.

3. Nyans/Mättnad (Lager>Justeringslager>Nyans/Mättnad)

Det sista lagret är kanske det mest fascinerande. Vill du kan du här helt ändra färgschemat för den bild du målat. Ofta går det att hitta en färgkombination som är lite mer intressant är den du valt från början. Dessutom brukar en minskning av mättnaden ge bilden ett mer samlat intryck.

HUE ändrar nyansen. Prova gärna för skojs skull att undersöka hela färgspektrat. Många fascinerande färgkombinationer blir det... Jag bestämmer mig för HUE +15, då jag vill ha himlen mer blå än grön och varelsen mer orange än röd. Genom att markera och avmarkera "Preview" kan du se "före" och "efter"-versioner av bilden.

SATURATION står för mättnad. Generellt behöver jag nästan alltid dra ned denna något. Jag brukar utgå från svartvitt och flytta reglaget tills tillräckligt mycket färg används för att göra bilden effektfull, utan att ge ett skrikigt intryck. En svår balansgång, där du får prova dig fram. Jag bestämmer mig för -25.

LIGHTNESS är en sista justering av ljuset. Jag gör en liten ändring till -5.

Sedan är vi färdiga. Som en sista kontroll brukar jag gå igenom varje lager för sig (slå på och av genom att markera/avmarkera ögonsymbolen) och se efter så varje ändring tillfört något. Jag bestämmer mig för att justera nyansen något (till +10), då varelsen blev i gulaste laget.

När jag känner mig nöjd, sparar jag den nya versionen av bilden i samma mapp som den gamla och går ifrån datorn en stund då det är lätt att bli hemmablind. När jag kommer tillbaka jämför jag de två versionerna.

Mitt mål är att jag ska kunna säga: "Den blev i alla fall inte sämre". Om så är fallet, nöjer jag mig med det och konstaterar att ännu en bild faktiskt blev helt fullbordad. Om jag är riktigt nöjd med den kanske jag lägger till den i min onlineportfolio eller försöker få den publicerad på den prestigefyllda sidan för fantasy- och sci-fi-konst, Epilogue. Det som är spännande med den sidan är att endast de bilder som bedöms vara av tillräckligt hög kvalité publiceras. Gillar man den typen av nervös väntan på resultatet av en kritisk bedömning är det alltid kul att försöka publicera sina bilder där.

Så här blev min färdiga bild till sist:

Trädet och Odjuret, 2011 (digital)
Sammanfattning

Det har varit en lång kurs och processen från utkast till färdig bild är sällan rak och enkel. Men jag hoppas att det har varit en lärorik och stimulerande utmaning. Om du följt hela eller delar av kursen får du gärna kommentera. Vill du publicerar jag gärna dina WIP:ar och den färdiga bilden.

Är det någon lektion som varit svår att följa får du gärna berätta det, jag försöker kontinuerligt vidareutveckla och revidera de lektioner jag postar. Tack för att du velat läsa det jag skrivit och - viktigast av allt:

Måla på! :)


/M

lördag 16 april 2011

Teckna och Måla Fantasy - Färg 7: Detaljer och slutkorrigeringar

Före den här lektionen
Efter den här lektionen
Så var det dags att avsluta måleridelen av den här bildskapande processen. Det sista som återstår efter det är efterjusteringar i Photoshop för att få ljus, kontrast, nyanser och mättnad precis som vi vill ha det.

Sista momentet utförs med liten pensel och palettkniv (20-10%). Det första jag gör är att spegelvända bilden ("flip canvas") en sista gång för att se till att den fungerar kompositions- och proportionsmässigt även ur detta perspektiv. Om du arbetar med riktiga färger kan du hålla upp bilden framför en spegel för att få motsvarande återkoppling. Men nu är det dags att måla färdigt och sist men inte minst signera och namnge den färdiga bilden. I mitt fall blir namnet Trädet och Odjuret.

Att Tänka På

- I slutskedet är det framför allt viktigt att fokusera på att använda riktigt mörk färg. Du bör inte använda helt svart, men gärna näst intill. Detta för att öka kontrasten och göra bilden lättare att "läsa".
- Zooma in och ut som i förra lektionen (om du målar digitalt) och gå igenom bilden "bakifrån och framåt".
- Var extra noga med de två huvudelementen, varelsen och trädet
- Om du arbetar digitalt och vill kunna skriva ut bilden bör du se till att utskriftsupplösningen är minst 300 dpi

Överkurs

- Överarbeta inte bilden med alltför mycket detaljer. Tänk på att varje streck ska ha ett syfte och tillföra något till helheten och det du vill uttrycka med bilden.
- Betraktaren måste erbjudas en väg in i bilden och ledas genom den. I mitt fall använder jag de gula växterna för att föra blicken förbi trädet bort mot varelsen

Efter detta moment ser min färdiga målning (före de avslutande efterjusteringarna) ut så här:

Trädet och Odjuret WIP, 2011 (digital)

fredag 15 april 2011

Teckna och Måla Fantasy - Färg 6: Färgaccenter

Före den här lektionen
Efter den här lektionen

Den som väntar på något gott... Ledsen att jag dröjt med fortsättningen, men nu är det dags! Del 6 i den mest populära av mina kurser, den om att teckna och måla fantasy. Den här gången handlar det om att lägga till ytterligare några färger för att göra bilden mer intressant och styra betraktarens blick till de områden vi tycker är viktigast.

Givetvis kommer vi även fortsätta att korrigera vår tidigare bild. I synnerhet nu när det gått så lång tid sedan sist, finns det med all säkerhet mycket som behöver rättas till med en liten pensel och palettkniv (20%). Låt oss börja...

Att tänka på

- Välj gärna färger som i färgcirkeln gränsar till de två vi redan valt
- Om du arbetar digitalt: Zooma omväxlande in och ut för att kunna korrigera detaljer utan att förlora känslan för helheten
- Använd gärna de nya färger du lägger till för att understryka former på andra ställen i bilden och skapa en enhetlig känsla
- Lägg till såväl mycket ljusa valörer som mycket mörka, för att göra bilden mer intressant och dynamisk

Överkurs

- Använd mer mättad färg för att förstärka de punkter betraktaren ska fokusera på och när du målar det som befinner sig i förgrunden på bilden
- Försök hitta sätt att binda ihop bildens olika delar genom att upprepa färger och former, samt hitta gemensamma linjer och riktningar

Efter detta moment ser min bild ut så här:

Fantasyillustration WIP6, 2011 (digital)

söndag 10 april 2011

Till Min Förvåning Verkar Det Bli...

De två senaste dagarna har jag experimenterat lite med tuschpennor igen. Jag har undersökt den enkla färgkombinationen att utöver vitt och svart ha två färger som ligger intill varandra i färgcirkeln, samt en komplementfärg (från motsatt sida).

Munsells färgcirkel


Ett exempel på en sådan femfärgskombination är: VIT+SVART+ORANGE+RÖD+BLÅ.

Har även försökt tänka på att hålla isär färger med alltför liknande valör (alternera mellan ljust och mörkt), något jag märkt att många av de gamla mästarna var noga med.

Nu på morgonen provade jag den kombinationen i en improvisation i mindre skala (A5). Till min förvåning verkar det bli någon slags sci-fi-inspirerad rymdvarelse: (tuschpennor - Faber Castell Artist pen, Kuretake Brushable och Drawing pen 0.5)

Varelse WIP, 2011 (tusch)

torsdag 7 april 2011

Provkör en IPad2

Jag har fått låna hem en IPad för att se hur den kan användas för att publicera bilder och material på en hemsida. Provkör den genom att skriva den här bloggposten. "Paddan" (en IPad2) är onekligen behändig. Men än så länge föredrar jag en vanlig bärbar dator av mindre format. Har emellertid inte hunnit testa särskilt många appar än dock.

lördag 2 april 2011

(Reviderad idag!) Teckna Fantasy som Frazetta: Krigare, del 1




Introduktion


Jag har bestämt mig för att starta en ny teckningskurs, med fokus på att lära sig genom att teckna av mästare. Även denna kommer att fokusera på genren fantasy och den mästare som ska studeras är Frank Frazetta. Men metoderna som lärs ut kan användas oavsett genre och motiv. Till skillnad från kursen i att teckna och måla fantasy, kommer denna att skilja sig på några väsentliga punkter:

- Kursen bygger på att du tecknar av någon av Frazettas målade karaktärer, djur eller varelser
- Den kommer bara fokusera på teckning, inte måleri eller färglära
- Den bild som ska studeras kommer att vara en detalj av en färdig målning och vara modifierad så att den återges i gråskala för att underlätta teckningsstudien
- Kursen bygger vidare på de grunder som presenterats i "Teckna och måla fantasy"-kursen

Som i mina tidigare fantasy- och människoteckningskurser, kommer jag att teckna en egen variant av studien, för att ge exempel på hur jag angriper den bild som ska studeras.


Teckna en Krigare - Modell och Tillvägagångssätt


Så var det då dags att börja teckna. Den detalj vi kommer studera är en krigare från en av Frazettas fantastiska målningar:

Krigare (detalj) målad av Frank Frazetta - klicka för en större bild!
Du som följt de första delarna i min senaste fantasykurs minns kanske att vi där byggde upp bilden med hjälp av olika valörer. Detta kommer vi även att använda oss av när vi tecknar.

De tre valörerna blir i det här fallet:

Ljus: Den vita bakgrunden
Mellan: Närliggande linjer som beroende på avstånd och placering skapar olika mellantonsvariationer av grå karaktär (så kallad skraffering eller korsskraffering)
Mörk: Helt ifyllda, svarta områden

Mer om grundläggande linjeteckning och de tekniker som används vid denna hittar du i en av mina teckningsvideos.

Innan vi kan börja gå in för att i detalj försöka återge de skiftningar i form och valör som en så här komplicerad bild visar upp, måste vi försöka avgränsa vår figur och skapa oss en första, förenklad uppfattning om de former som bygger upp den.

Teckna en Krigare - Grundformer och Begränsning

Försök att börja med enkla grundformer på det sätt jag beskrivit tidigare. Inled med de största formerna och arbeta dig ned mot allt mindre. Försök att avgränsa figuren vad gäller bredd och höjd och bekymra dig inte om detaljer i ett så här tidigt skede. Försök också uppfatta vilken rörelse och pose figuren uttrycker.

Mål för detta moment:

- Börja bekanta sig med, skapa sig en uppfattning om, figuren och de grundformer som bygger upp den
- Avgränsa figuren ungefärligt i lodrät och vågrät riktning
- Börja antyda olika kroppsdelar och hur de förhåller sig till varandra
- Teckna streck som inte behöver vara helt korrekta, men kan användas som värdefulla referenser för korrigeringar under den fortsatta studien

Min egen inledning på en sådan studie ser efter några minuters tecknande ut så här: (tecknad i ArtRage med pennverktyget)

Krigare (efter Frazetta) WIP, 2011
Teckna på! :)


/M



Teckna Fantasy som Frazetta: Krigare - Del 4

Före den här lektionen
Efter den här lektionen

(Den detalj av Frank Frazettas originalmålning som studeras, hittar du i del 1 av kursen) 


Nästa steg i teckningskursen är i mångt och mycket en fortsättning på föregående moment. Det handlar om att justera, förtydliga och lyfta fram. Skillnaden är att radergummit och pennan blir av allt mindre storlek. Samt att även områden med mellanton börjar antydas.

Mål med det här momentet är:

- Fortsätta korrigera former och konturer med radergummi och penna
- Börja skugga mellantoner och fler detaljer med hjälp av linjer och skraffering


Efter detta moment ser min studie ut så här:


Krigare (efter Frazetta) WIP4, 2011 (digital)

Teckna På! 
/M

Figurstudie Till Krokiworkshop

Det var ett tag sedan jag senast postade i "Virtuell kroki"-tråden på Grafiskt Forum. Därför gjorde jag i förmiddags en snabb figurstudie. Ca 10 min tog den, tecknad efter fotoreferens: (ArtRage)

Figurskiss, 2011 (digital)